O nama

Zgrada"FANA" je društvo ograničene odgovornosti osnovano u Srebreniku 1989.godine.je u stopostotnom privatnom vlasništvu, čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća odnosno proizvodnja gotovih proizvoda grupisanih u dvije cjeline: - slatki program (marmelade, džemovi, pekmezi, kompoti, voćni sirupi), - kiseli program koji sadrži pasterizirano marinirano (pasterizirani kiseli krastavci, paradajz paprika, paprika sječena, paprika punjena kupusom, pasterizirani feferoni, miješana salata, cvekla), pasterizirano prženo povrće ( djuveč, paradajz pire, ajvar) i biološki kiselo povrće (kiseli kupus). Vakum

U firmi je stalno uposleno 16 radnika, dok se tokom sezonskog otkupa voća i povrća angažuje i do 45 dodatnih radnika. Instalirani kapacitet firme je oko 2000 tona preradjenog voća i povrća godišnje, čija je iskoristivost fleksibilna u skladu sa kretanjima na tržištu ali i sa mogućnošću proširivanja. Proizvodnja je organizovana u vlastitim pogonima sa izgradjenim objektima za prijem i skladištenje sirovina i gotovih proizvoda. Tokom jedne sezone otkupi se oko 1150 tona voća i povrća, od čega su jabuka, šljiva, višnja, kruška i jagoda najzastupljenije od voća, i takodje značajne količine povrća pri čemu su krastavac, paprika, mrkva, kupus i cvekla sa najvećim udjelom. Voće i povrće se otkupljuje prije svega od primarnih poljoprivrednih proizvodjača i zemljoradničkih zadruga sa područja Bosne i Hercegovine te susjednih nam zemalja.

Otkupljeno voće i povrće potiče sa domaćih tradicionalnih voćnjaka i rasadnika koji su zasnovani na područjima izolovanim od izvora zagadjenja, uz minimalnu upotrebu zaštitnih sredstava, što je pretpostavka zdrave proizvodnje.

Pakerica„Fana“ u kontinuitetu svog poslovanja ulaže u tehnologiju i ljudske resurse kako bi što kvalitetnije odgovorila na sve prisutniju stranu konkurenciju na domaćem tržištu i prilagodila se trendovima globalizacije, te je u 2008.godini firma certificirala svoje poslovanje po sistemu ISO 9001:2008 od strane SGS, dok je implementacija HACCAP standarda u toku te je certifikacija ovih normi planirana u prvom kvartalu 2011.godine.

U firmi su instalirane mašine novije proizvodnje koje se koriste za preradu voća i povrća kao i za pakovanje gotovih proizvoda. „Fana“ raspolaže vlastitim rashladnim prostorima za priručno skladištenje svježeg voća i povrća koje se tokom sezeno otkupljuje, preradjuje i konzervira u skladišne prostore te se njima raspolaže tokom cijele godine. ISO

MedaljaGotovi proizvodi se plasiraju na domaćem i stranim tržištima, tako da je u prošloj godini skoro 50% prihoda ostvareno izvozom na strana tržišta, prije svega u zemlje naše regije, a jedan dio se izvozi i na tržišta zapadne i sjeverne Evrope, Australije i SAD-a.
S obzirom na trenutna tržišna kretanja i predvidjanja za budući period, te imajući u vidu proces globalizacije koji zahvata i našu zemlju, firma je zainteresovana za uspostavljanje saradnje kroz zajednička ulaganja (joint-venture), ustupanje dijela slobodnog kapaciteta (uslužnu proizvodnju pod drugom robnom markom) te zasnivanje ekskluzivne distribucije na tržištu Zapdne Evrope i Skandinavije.
"FANA" je dobitnik brojnih nagrada za proizvode na medjunarodnim sajmovima, a što je garant kvaliteta i podstrek za daljnje ulaganje u povećanje kvaliteta sveukupnog poslovanja.